Usługi
BLOG

Flirty rokokowe wnętrza

інтер'єри в стилі рококоБатьківщина чарівного рококо - Франція. У XVIII столітті в знаменитих французьких салонах за невимушеними бесідами юних панянок та їх кавалерів вирішувалися справи урядової значимості. Стиль рококо, романтичний і часом примхливий, створює атмосферу загальних веселощів і свята.

Рококо є стильовим продовженням бароко. Якщо поглянути на бароко і рококо неозброєним поглядом, то спочатку вони здаються ідентичними. Уважно вивчаючи обриси ліпнини, вловлюючи відтінки кольорів, розрізняючи тематику орнаментів, починаєш розуміти, що рококо має дещо інше звучання.

За холодною парадністю бароко ховається прагнення до царственості і величі, тоді як в основі рококо - пишний бенкет витонченності і романтики. Візуально барокові прикраси виглядають суттєво масивними і важкими, тоді як завитки рококо швидше нагадують легкі збиті вершки. І якщо бароко, в основному, став окрасою царських палаців, то сміливість рококо виразилася в декорі будинків заможних громадян.

Інтер'єри в стилі рококо мають характерні відмінні особливості.

Жіночні форми

Краса і грація жіночого тіла оспівана поетами і письменниками, музикантами і художниками. В архітектурі їй присвятили цілий стиль.

Об'єднуючим для всіх форм декору в стилі рококо є плавні лінії. Відсутність гострих кутів, до межі округлені контури меблів і деталей декору поетично натякають на форми жіночого тіла.

жіночні форми рококоУ порівнянні з обширним бароко, простір кімнат дещо звужується, стає більш інтимним і комфортним. Часто навіть форма стін і стель приймає округлі обриси. У сучасних інтер'єрах округле приміщення або куполоподібні стелі можна отримати за допомогою оздоблення гіпсом або поліуретаном. Згладити гострі кути на стику стелі і стін допоможуть позолочені карнизи. Художні розписи, що переходять зі стелі на стіни, допоможуть створити відчуття камерності простору.

Чарівні комоди, трельяжі, секретери і шифоньєри так само підпорядковані концепції плавних ліній, витончених ажурних візерунків і легкості. Ніжки і спинки як і раніше прикрашені позолотою або сріблом.

Особлива роль відводиться м'якому, злегка інтригуючому освітленню. Доречні візерункові ковані люстри з кришталем, свічки, що відбиваються в дзеркалах з позолоченими рамами, тепле світло від каміна в стилі рококо.

Овальний салон в паризькому готелі Субіз є зразком стилю рококо в Європі. Готель побудований для принца де Субіза, проте робота архітектора і скульптора Жермена Боффана не залишає сумнівів у тому, що рококо має яскраво виражені жіночні обриси. Основна концепція інтер'єру - відсутність прямих ліній і кутів - досягається за рахунок багатства декору. Розписні склепіння і приголомшливої ​​краси стіни обплетені, немов мереживом, ліпниною з позолоти. Картини в округлих позолочених рамах вміло маскують навіть найменші натяки на прямі лінії і кути. Безліч дзеркал по периметру залу створюють ефект просторової інтриги.

Східна витонченість

Інтерес до східної культури в ту пору посилюється і виплескується екзотичними мотивами в рококо: це і живописні східні орнаменти з казковими птахами і квітами, і лаковані меблі, і китайські сади з природними ландшафтами.

Східна витонченість рококо розкривається в Китайському палаці Оранієнбаум у м. Ломоносов, Росія. Творіння належить талановитому архітектору Рінальді і частково російської імператриці Катерині II.

Своє хитромудру назву палац отримав на честь помаранчевих дерев (нім. - oranienbaum) у кадках, оточуючих будівлю по периметру. Багато в чому це назва символічна. Плавне перетікання палацових інтер'єрів в паркову зелень - як данина традиціям Сходу.

Химерні ліпні, різьблені і мальовані орнаменти буквально обплітають кімнати палацу і тихо прокрадається в садово-парковий ландшафт крізь овальні вікна.

Імператриця Катерина II любила проводити час в Оранієнбаумі. Кажуть, що настінні панно з зображеннями птахів імператриця розшивала стеклярусом самостійно. Хочете - вірте, хочете - ні, але панно, дійсно, зачаровують.

Ракушка як символ стилю

Ракушка як символ рококоСам термін «рококо» у перекладі з французької «rocaille» означає мушлю. Морська раковина, з хвилястими вигинами і природною формою, є символом даного стилю.

Зображення черепашки присутній в гіпсовій ліпнині на стінах і стелі, проглядується в чашах фонтанів, в завитках кованих воріт і екранів для камінів.

У продовження морської тематики в оформленні інтер'єрів і фасадів - пастель перламутрових і мармурових відтінків рожевого, молочного, світло-зеленого і блакитного кольорів.

Серед матеріалів слід віддавати перевагу дорогим і натуральним: природному каменю, мармуру, темній деревині, металу. Сучасні будівельні матеріали дозволяють відтворити з математичною точністю навіть найдорожчі види обробки. Наприклад, венеціанська штукатурка прекрасно імітує мармур, вироби з поліуретану - гіпсову ліпнину.

Віддати данину моді і підпорядкувати свій інтер'єр лаконічному мінімалізму або виплеснути емоції в стихійному рококо - вирішувати вам. Це все одно, що порівнювати провінційну дівчину з розкішною жінкою - контраст занадто великий.

Twój komentarz
captcha
Wysłać