Послуги
Блог

Кітч в архітектурі

Кітч, кіч (нім. Kitsch - халтура, несмак, «дешовка») - одне з явищ масової культури, синонім псевдомистецтва, в якому основна увага приділяється екстравагантності зовнішнього вигляду, крикливості його елементів. Особливого поширення отримав в різних формах стандартизованого побутового оздоблення. Як елемент масової культури - точка максимального відходу від елементарних естетичних цінностей і одночасно - одне з найбільш агресивних проявів тенденцій примітивізації та вульгарності в популярному мистецтві.

Так як слово увійшло у вжиток внаслідок появи великої кількості художніх робіт, що з'явилися в XIX столітті, в яких естетичні якості були переплутані з перебільшеною сентиментальністю або мелодраматичністю, кітч найбільш близько асоціюється з мистецтвом сентиментальним, нудотним або слізливим, проте це слово можна застосувати до предметів мистецтва будь-якого виду, неповноцінного з відомих причин. Незалежно від того, чи виступає він сентиментальним, ефектним, бундючним або креативним, кітчем називають викривлення, що наслідує зовнішні сторони мистецтва. Часто кажуть, що кітч спирається тільки на повторення умовностей і шаблонів і позбавлений творчого пошуку і автентичності, демонстрованих істинним мистецтвом.

Історія

So nimm denn meine Hände Kitschfigur.jpgХоча етимологія слова достовірно не визначена, багато хто вважає, що воно виникло на художніх базарах Мюнхена в 60-х і 70-х роках XIX століття як позначення дешевих, швидко розпродаваних картин і етюдів і народилося або з спотвореного англ. sketch («скетч», «етюд»), або як скорочення нім. verkitschen - «опошляти». Найбільш близьке жаргонне слово до іноземного кітчу слово «халтура». Кітч і кітчеві витвори мистецтва мали великий попит у дрібної німецької буржуазії та нових багатіїв, не обтяжених освітою, вихованням, знанням культурних традицій свого і чужих народів. Саме ці верстви буржуазного суспільства нещодавно збагатилися і мали дозвілля і гроші на придбання витворів мистецтва. Але вади смаку і неосвіченість навернули їх до кітчу і гірших зразків офіційно підтриманого академізму чи салонного мистецтва. Вони, як більшість нуворишів, вважали, що можуть досягти статусу культурної еліти, яка служила для них предметом заздрості, наслідуючи, нехай і незграбно, найбільш помітні риси їх культурних звичаїв.


Антикваріат - письмовий прилад як приклад кітчу
З часом кітчем почали іменувати усе поспіхом і неякісно зроблене, іноді яскраво розфарбоване заради швидкого продажу. Кітчем стали означати естетично збіднений об'єкт низькопробного виробництва, призначений скоріше для ідентифікації новопридбаного соціального статусу споживача, ніж для пробудження справжнього морально-естетичного задоволення. Кітч вважали естетично скупим і сумнівним в моральному відношенні, що змушував жертвувати естетичної стороною життя, зазвичай, хоча і не завжди, заради позначення соціального статусу.

Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії

Ваш коментар
captcha
Надіслати