Послуги
Блог

Чорно-біла естетика стилю арт-деко

Зародження арт-декоАрт-деко подібний клавішам фортепіано: зухвалі контрасти кольорів, незвичайне співзвуччя форм, зачаровує мелодія декору. Арт-деко, без сумнівів, припаде до смаку неординарним і шукаючим натурам.

Зародження арт-деко

Стиль арт-деко поєднує в собі прийоми модерну, неокласицизму і функціоналізму. Еклектичний напрям в архітектурі та живописі зародився після закінчення Першої Світової Війни і поширив свій вплив на Нідерланди та США.

Перебільшена декоративність модерну в поєднанні з металевими каркасами функціоналізму, етнічними мотивами Сходу і дорогими натуральними матеріалами неокласицизму - реакція на роки поневірянь і кровопролитних битв, виплеснулася в арт-деко.

Арт-деко в перекладі з французької «art deco» - декоративне мистецтво. Свою назву стиль одержав на честь «Міжнародної виставки сучасних декоративних і промислових мистецтв», що відбулася в 1925р. в Парижі. Незвичайні предмети розкоші французького виробництва, представлені на виставці, зміцнили статус Парижа як світової столиці шику і декору в післявоєнні роки.

Пізніше стиль арт-деко розповсюдив свій вплив за межами Європи і став надзвичайно популярний в США. Стиль голлівудських зірок - так прозвали арт-деко за його розкіш, гламур і нетривіальні інтер’єрні рішення.

Інтер'єрні чудеса арт-деко

Арт-деко таїть в собі безліч чудес і загадок.

Наприклад, як можна поєднувати ордерну систему і криві лінії? Або як зробити радіатори опалення подібним клавішах фортепіано? Або як металеві каркаси поєднуються з рослинним орнаментом?

Естетика інтер'єрів арт-деко дозволяє і навіть заохочує еклектику. Змішання строгих лінійних форм, ступінчастих і зигзагоподібних ліній в декорі сусідить з безладними вигинами рослинних орнаментів і зображеннями химерних драконів і русалок.

Сучасний арт-деко Сучасний арт-деко - чудова можливість представити свій шикарний дім в кращому світлі. Цей стиль передбачає поєднання непоєднуваного, а значить технологічні новинки - широкі плазмові панелі і дорогі акустичні системи – гармонійно розміщуються зі старовинними картинами і дзеркалами в ліпних, позолочених і посріблених рамах, камінами з кованими решітками та етнічними орнаментами.

У інтер’єрі арт-деко композиція поступається розкоші. Речі, які видаються на перший погляд випадковими, об'єднані ідеєю ексклюзивності. Кожен предмет декору  унікальний, кожен елемент оздоблення розкішний, всі матеріали натуральні.

Звідси, стіни з незвичайною текстурою декоративної штукатурки, шикарні мозаїчні панно, обшивка меблів зі шкіри крокодила або зебри, оригінальні кришталеві люстри, вітражні бра, скульптура зі слонової кістки, етнічні статуетки та орнаменти із заморських країн і непристойно дорогі меблі з інкрустацією.

В арт-деко відсутні межі дозволеного, і художники по інтер'єру можуть дати волю своїй фантазії. Строгі пропорції і прямі лінії ордерної системи перевтілюються в дуті колони з простим орнаментом. Звичайне підлогове покриття перетворюється на шахову дошку з контрастного мармуру. Ліжко, прикрашена балдахіном, підноситься над підлогою на п'єдесталі з ліпнини. Під стелею розпустила свої розкішне волосся юна діва, що ожила з настінного розпису над асиметричною аркою. Над білим каміном з позолотою затишно розташувалося дзеркало в оправі позолоченого сонця.

Так життя здається прекраснішим, чи не так?

При плануванні інтер'єру арт-деко рекомендується:

1) Віддавати перевагу дорогим натуральним матеріалам - чорне ебенове дерево або хромований метал в каркасі меблів, мармур на підлогах і стільницях, натуральні шкури тварин в оббивці меблів і підлогових покриттях, слонова кістка в скульптурі, скло в аксесуарах і світильниках.

2) Поєднувати прості геометричні форми і складні витіюваті орнаменти - округлі арки і дзеркала, прямі лінії масивних стільниць і настінних 3D-панелей можна сміливо розташувати поруч із східними килимами з хитромудрим рослинним орнаментом і візерунчастими гобеленами з декоративної штукатурки оточенто.

3) Стримана колірна палітра в чорно-сіро-білих і оливкових відтінках контрастує з яскравими вкрапленнями орнаментів і аксесуарів. При цьому, основну роль відіграють стримані кольори, як би приглушуючи помпезність дорогих аксесуарів і позолоти, що виривається. В якості основи для кольору стін може бути обрана нейтральна біла або світло-сіра гама.

Багатогранність і ексклюзивність стилю явні. Грайлива розкіш арт-деко чудово вписується в сучасну обстановку заміських резиденцій і міських квартир і примушує поглянути на звичні речі по-новому.

Ваш коментар
captcha
Надіслати