Usługi
BLOG

Стиль модерн - міст від історії до сучасності

Стиль модернСтиль модерн гарний і раціональний одночасно. У ньому відсутні крайні прояви декоративності і утилітарності. В рівній мірі він об'єднує в собі дух нового часу і тонку красу традиційних елементів декору.

Міфи про модерн

Багато художників та дизайнерів погодяться з тим, що модерн хороший тим, що не має меж.

Це одночасно його «плюс» і «мінус». Бо інколи даному стилю приписують не тільки архітектурні заслуги кінця XIX-початку XX ст, а й вплив на культуру і побут вцілому, помилково плутаючи його з більш широким культурним феноменом краху класичних ідеалів і пошуку нових - модернізмом.

Багато молодих дизайнерів блукають в пошуках кордонів модерну, адже різні його інтерпретації вони можуть використовувати в якості акценту, як от раціоналізм або декоративність або поєднувати і те, і інше.

Говорячи про модерн в його істинному значенні, можна з упевненістю сказати, що це архітектурний стиль, що прийшов на зміну еклектичним течіям, що панували в архітектурі і дизайні в XIX столітті. Поява даного стилю була довгоочікуваною і закономірною подією. Оскільки з часів класики всі наступні стилі (бароко, рококо, класицизм, ампір) базувалися на античних канонах і пропорціях, змінюючи лише зовнішні форми декору.

Молода буржуазія, нові досягнення в техніці і мистецтві, пошук нового ідеалу і архітектурний стиль модерн нерозривно пов'язані між собою. Модерн, на відміну від попередніх спадкоємців класики, сміливо руйнує класичні традиції, створюючи якісно нове бачення прекрасного в архітектурі, дизайні і прикладних видах мистецтва.

Однак модерн буває різний.

Існують національні різновиди модерну. Так, широко відомо, що модерн у Франції отримав назву «art nouveau», що перекладі означає «нове мистецтво», в Італії - «liberty» (свобода), у Швейцарії - «style sapin» (ялиновий стиль) і т.д.

Разом з тим, витвори в стилі модерн поділяють на дві великі групи. Декоративний модерн- прикрашений фантастичними, що переплітаються, природними рельєфами і орнаментами. І модерн раціональний - за основу беруться прості архітектурні форми та об'ємний простір, гострі кути згладжуються, пропорції і симетрія замінюються абсолютною асиметрією, форма стін і стелі служать головними елементами декору.

Крім того, в дизайні інтер'єрів та архітектури існує безліч вдалих прикладів суміщення двох крайнощів цього всемогутнього стилю.

Відмінні особливості архітектури в стилі модерн

Архітектура в стилі модерн подібна казковому створінню. Вона динамічна і непередбачувана. Прямі лінії вікон і карнизів вигинаються і скругляются, під дахом з'являються рельєфні зображення стебел рослин і образів міфічних тварин.

Не зовнішній вигляд будинку визначає геометрію майбутніх приміщень, а, навпаки, внутрішні приміщення згинають стіни будівлі на свій лад. Балкони, вхідні групи і вікна пишно прикрашені рельєфними елементами декору з різних матеріалів, які зливаються в єдину архітектурну симфонію. Так, побудови модерн приймають вигляд живого організму, який співіснує з природними мешканцями - тваринами і рослинами, відповідаючи їм своїми асиметричними пропорціями і вільними формами.

В архітектурі модерну вперше в широких масштабах стали застосовувати в якості будівельних матеріалів скло, метал і бетон.

Як створити інтер'єр у стилі модерн?

Найчастіше, до інтер'єрів у стилі модерн вдаються люди, що оточують себе незвичайними речами і антикварними предметами інтер'єру, люблять  підтримувати зв'язок з минулим і борються за свободу і неординарність вибору.

Створити інтер'єр в стилі модерн досить просто. Особливо, якщо мати під рукою хорошого дизайнера і необхідний запас сміливості для втілення новаторських ідей.

стіни і стелі модернОформленню стін і стелі необхідно приділити особливу увагу. На стінах можуть бути криволінійні ніші з химерною формою книжкових полиць, картини в нестандартних рамах або ліпні візерунки лілій, ірисів, метеликів, стрекоз і інших граціозних представників світу флори і фауни. Ексклюзивне мозаїчне панно, рельєф картини знаменитого представника модерну Густава Клімта зачарують і полонять з першого погляду - саме так потрібно підходити до декорування стін.

Гіпсові карнизи з ліпниною, вигнуті багаторівневі конструкції на стелі, художній розпис стануть ще одним компліментом даному стилю.

Цікаві дизайнерські рішення із застосуванням вітражів тіффані. Саме вони додадуть сучасному інтер'єру таємничу фантастичність за допомогою гри світла в оригінальних орнаментах. Вітражні вставки ефектно виглядають в стельових конструкціях і міжкімнатних перегородках.

В якості освітлення віддавайте перевагу світильникам з кованим каркасом у вигляді стебел рослин. Чудовою прикрасою інтер'єру в стилі модерн може послужити оригінальна люстра у формі метелика або квітки.

Що стосується колірної гами, краще вибирати приглушені відтінки сірого, зеленого, оливкового, бузкового, бежевого. Межу варто встановити там, де починаються яскраві кольори.

Створюючи інтер'єр у стилі модерн, необхідно пов'язати всі декоративні елементи єдиною концепцією природного орнаменту і натуральних матеріалів....

Twój komentarz
captcha
Wysłać