Services
BLOG

Classic style today, tomorrow and always

інтер'єр в класичному стиліЗдавалося б, класика непідвладна часу. Чіткі архітектурні форми, ідеальні пропорції, стримані кольори застосовувалися із століття в століття. Поряд з тим, дизайн інтер'єру в класичному стилі еволюціонує подібно до того, як еволюціонує все на нашій планеті: з'являються нові будівельні матеріали, виникають концептуально нові яскраві рішення.

Як класика спричинила виникнення мінімалізму?

Історія класичної архітектури як невід’ємна частина наших будинків надзвичайно цікава для вивчення. Завдяки історії, ми можемо зрозуміти, яка цінність античної спадщини в сучасній архітектурі, яке відношення має класика до лаконічного мінімалізму і помпезного рококо.

Класичний стиль сформувався під впливом античності в XI ст. до н.е. - V ст. н.е. Стародавня Греція стала колискою класичної архітектури і першого архітектурного стилю в історії людства. Коли ми бачимо колони і пілястри, канелюри і балюстради, фронтони та карнизи, не виникає сумнівів у тому, що дані архітектурні форми мають безпосереднє відношення до класики. Еталоном задумки інженерної та художньої являється побудований в цей період храм Парфенон. У ньому поєдналося все найкраще, що було створено античними зодчими - ордерна система, гармонія, розмірність, принципи золотого перетину. Ці прийоми поклали основу майбутньому розвитку класичної архітектури і всіх наступних стилів і напрямків у світовій історії архітектури.

Новий виток у розвитку класики - епоха Відродження XIV-XVII ст. Тут форми будівель і споруд знову суворо підпорядковані все тим же ортодоксальним принципам грецької та римської архітектури, разом з тим, застосовуються нові будівельні матеріали, античні канони переглядаються на догоду сучасному призначенням будівель, розвивається архітектурне ремесло в цілому. Цілі міста будуються в дусі строгих геометричних форм і пропорцій. Це і знамениті пам'ятники стилю ренесанс - італійські Флоренція та Венеція; і плеяда палаців, храмів і багатих будинків Праги; і грандіозні палацово-замкові споруди Франції, Німеччини та Іспанії. Для архітектури цього періоду характерні строгі прямокутні форми, модульний розподіл простору. Симетричний фасад будинку в класичному стилі, як правило, прикрашений, пілястрами, арками і антаблементом, центральний вхід виділений за допомогою балкона.

У XVII столітті на основі прийомів античності сформувався стиль класицизм з властивою йому конструктивною ясністю і декоративною легкістю. Це був справжній переворот в історії архітектури після пихатих і динамічних форм бароко і рококо.

Як ми бачимо, щодо класики не існує чітких меж стилю. У ході історії класика проникає, впливає і підпорядковує в тій чи іншій мірі абсолютно всі стилі та напрямки. Яскравими прикладами служать ренесанс, бароко, рококо, класицизм, ампір і, що дивно - навіть мінімалізм. Всі ці стилі нанизують нові художні прийоми на вивірені пропорції і обсяги античності, немов бісер на нитку.

В основі мінімалізму лежать не помітні загалу предмети декору (колони, пілястри, фронтони, ліпнина), але структурні засади гармонії, якими користувалися греки. Строгість ліній, пропорційність, співрозмірність ховаються за сучасною технікою і лаконічними предметами декору, але неодмінно присутні в інтер'єрах в стилі мінімалізм.

Класика живе в наших будинках в різному вигляді

класичні ідеали дизайнуСьогодні і завжди ми будемо відчувати присутність
в наших будинках. Інше питання, в якому образі можуть постати ці вічні ідеї досконалості.

Подібно до того, як в ході історії на базі античної спадщини створювалися нові архітектурні стилі, сучасні архітектори і дизайнери транслюють ідеї та образи давньогрецьких майстрів в сучасність, піддаючи їх деякій переробці.

Враховується планування сучасного житла, де не завжди можна дозволити зведення колонад, а також особливості власників міських квартир і заміських будинків. Деякі домовласники тяжіють до палацового стилю з великою кількістю ліпнини з гіпсу і позолоти на коринфських або іонічних колонах. Інші бачать чистий образ класики зі строгими білими пілястрами і ідеальними пропорціями, які вселяють на підсвідомому рівні, безмірне відчуття спокою. Цікавим варіантом класичного інтер'єру є концептуальна стилізація, коли античні канони піддаються глибокій переробці, і на їх основі створюються сучасні інтер'єри, наприклад, в дусі мінімалізму.

Тим не менш, дизайн інтер'єру в класичному стилі невіддільний від традиційних форм, пропорцій і кольорів.

Так, в основі класичного інтер'єру - застосування ордерної системи.

Колони і капітелі створюють ритмічність і впорядкованість, розділяють різні функціональні частини приміщень, візуально збільшують висоту стелі за рахунок повторюваних вертикальних ліній. Пілястри, напівколони доречні як при створенні ефектного інтер'єру у вітальні, так і при оздобленні стін у ванній кімнаті в класичному стилі.

Базовий постулат класики говорить: людина - мірило всіх речей.

Інтер'єри в стилі класикаУ відповідності з цим принципом, всі деталі класичних інтер'єрів, у тому числі розміри кімнат, співвідносяться з пропорціями тіла людини. Приміщення камерні, площі кімнат невеликі, а розмір паркетної плитки на підлозі порівнюється з середньою довжиною кроку людини.

Всі декоративні елементи в інтер'єрі - карнизи, колони, стельові розетки, грецькі або римські барельєфи - повинні бути гармонійні по орнаменту і пропорціям.

Атмосфера приміщень в стилі класика стримана і спокійна. Багато в чому даний ефект досягається за рахунок вибору підходящої гами кольорів для стін - пастельні тони перлинних відтінків. Великий спектр вказаних кольорів представлений в колекціях виробників декоративних штукатурок.

Оскільки класика являє собою продовження традицій минулого, з точки зору будівельних матеріалів і предметів меблів, вартим  є застосування натурального мармуру, деревини, позолоти, натуральних тканин. Принадність сучасної епохи - у великій кількості різноманітних винаходів. Так, мармурове облицьовування стін і колон практично не відрізниш від економічного варіанту оздоблення венеціанською штукатуркою.

Яскравим елементом класичної стилізації може послужити камін з порталом, оформленим за канонами даної епохи.

Інтер'єри в стилі класика подарують гармонію і спокій - ті відчуття, яких нам так не вистачає в стрімкому потоці сучасного життя.

Your Comment
captcha
Send